NEVŞEHİR SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ

KOCABAĞ Bağcılık Ve Şarapçılık

KOCABAĞ Bağcılık Ve Şarapçılık


Kocabağ Şarapları’nın hikayesi; Kapadokya bölgesinde 1972 yılında başlıyor.

Mehmet Erdoğan sahip olduğu bağlarda yetiştirdiği üzümleri şaraba işlemek için köy evinin bahçesindeki kaya kütleyi oydurarak şaraphaneye dönüştürüyor. Kendi bağlarındaki üzümler ile kapadokya bölgesinden satın aldığı üzümleri işleyerek ilk üretime başlıyor.

Yaptığı şarapları dökme olarak uzun bir süre sattıktan sonra 1986 yılında şişelerin üzerine kendi etiketlerini basarak ilk markalı üretimlerine başlıyor.

 

KAV

Günümüzde; Erdoğan ailesi tarafından işletilen tesis, doğal ortamda 600 ton kapasiteli modern üretim yapan bir şaraphanedir.

Château tarzı üretim ile üzümler hasat edilir edilmez kava ulaşıyor ve gravite yöntemi ile parçalanmadan (pompa vb kullanılmadan) şaraba işleniyor.

Kayadan oyma olan kavın yaz-kış sabit sıcaklıktaki (14 –15 °C) ortamında şaraplar kalitelerini en iyi koruyacak şekilde gelişimlerini sürdürerek şişeleniyor.

 

BAĞLAR

Kapadokya Bölgesi’nin sahip olduğu bağcılık potansiyeli ortaya çıkarmayı amaçlayan Kocabağ, Kızılırmak havzasında, Gülşehir İlçesi Yeşilyurt (Sığırlı) köyündeki arazileri üzerinde 1990 yılından itibaren profesyonel bağcılık faaliyetlerine başlamış olup, 64 dekar bağ alanında Emir, Narince, Kalecik Karası, Öküzgözü üzümlerini yetiştiriyor.

Aynı zamanda anlaşmalı bağcılık yöntemi ile Boğazkere ve Cabernet Sauvignon üzümlerini satın alıp şaraba işliyor.

 

İHRACAT

Kapadokya Bölgesi'nin özelliğini yansıtan şarapları ile Kocabağ, iç piyasanın yanısıra ihracat ile de bölge potansiyelini ve şaraplarını yurtdışında da tanıtmayı amaçlıyor.

Bu sebep ile Almanya, Avusturya, Amerika, Japonya ve Kanada ’ya ihracat yapıyor.